Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 31 marca 2014

Mazurek krówkowy (kajmakowy) z orzechami

Kochani, nie ma co ukrywać, Wielkanoc tuż, tuż ...trzeba więc powoli zacząć myśleć o przepisach na to święto. 

Jakiś czas temu był przepis z propozycją na Staropolski piernik dojrzewający , jednak jeśli zauważyliście go dopiero teraz, to niestety na Wielkanoc się już z nim nie wyrobicie, ponieważ musi on dojrzewać przynajmniej 3 tygodnie i być on upieczony kilka dni przed podaniem.

 

Ale nie przejmujcie się, zawsze możecie zrobić ze mną eksperymentalny piernik, które będzie dojrzewać do Bożego Narodzenia - szczegóły w przepisie z piernikiem. 

Drugim pocieszeniem myślę będzie to, że w najbliższym czasie podzielę się z Wami przepisami na inne smakowite Wielkanocne ciasta :)

Oto pierwsze z nich - Mazurek krówkowy z dodatkami orzechowymi


 

Do spodu potrzebne nam będzie :


niedziela, 30 marca 2014

Przepis na pianki "jojo" Marshmallows

Niedawno opisywałam Wam jak zrobić masę cukrową z pianek "jojo" zwanych Marshmallows więc pomyślałam, że przydałby się również przepis na te pianki. 

 

Nie wiem jeszcze, czy z domowych pianek da się również zrobić masę cukrową, ale niebawem się dowiem i dam Wam znać czy brak sztucznych konserwantów pozbawia nas tej możliwości ;) 

 

Pianki chyba każdy pamięta z dzieciństwa jako coś fajnego. Więc na pewno fajnie jest móc samemu zrobić coś takiego dla siebie i swojej rodziny.

 

Główna zaleta robienia ich samemu w domu jest taka, że możemy zrobić je w takim smaku jaki nam wyobraźnia podpowie. Nie płacimy za opakowanie i markę, a tylko za składniki i wiemy co jest w środku.  


Co dodatkowo możemy zrobić ?
- Obłożyć tą masą tort i zostawić do stężenia
- Zwijać je, łączyć kolory by powstały wzorki
- Wylać masę do stężenia w foremkach z różnymi kształtami
I pewnie wiele innych ciekawych rzeczy  ;)



Potrzebne nam będzie :


piątek, 28 marca 2014

Masa cukrowa z pianek "jojo" - "Marshmallows"

Wstyd się przyznać, ale jeszcze tej masy nie próbowałam. 

 

Pianki są dość kosztowne i kiedy robię coś tylko dla siebie, to po prostu mi szkoda wydawać dodatkowej gotówki. Jednak coraz bardziej zastanawia mnie jaka to różnica między zwykłą masą cukrową a tą. 

 

Tym bardziej, że w składzie na pianki "jojo" jest żelatyna - tak jak w przepisie na masę cukrową - ale nie ma tam glukozy, która do zrobienia masy jest niezbędna. 

 

Czyżby moda ? Chwyt marketingowy? Nie wiem i dlatego niedługo się dowiem i dam znać ;)

 

Przepis mam już w zeszycie od lat (dosłownie) i chyba się wreszcie doczeka dzięki Wam, bo chciałabym dzielić się z Wami tylko najlepszą jakością.

 

 

Na pewno podzielę się z Wami moją opinią, a tymczasem podzielę się z Wami przepisem na tą masę :)


Co nam jest potrzebne :


poniedziałek, 24 marca 2014

Polewy czekoladowe

Kto z nas nie lubi czekolady? Chyba nie ma nikogo takiego ;))

Ciastka i pierniczki też lubimy. 


Polewa czekoladowa 1 (twarda)


 Potrzebne nam będzie :


piątek, 21 marca 2014

Przepis na drożdżówkę z serem

 

Jeszcze się Wam nie chwaliłam, ale mój prywatny osobisty Piernik jest z zawodu piekarzem. 

 

W zawodzie nie pracuje, ale swoje umie i robi to dobrze, pod warunkiem, że mu się chce ;). 

 

Tak więc wczoraj było święto i drożdże które po raz "n-ty" kupiłam by mógł upiec chleb tym razem nie wyschły w czeluściach lodówki i zamiast do wypieku chleba zostały użyte do zrobienia pysznych drożdżówek. 

Były drożdżówki z serem, chałka drożdżowa i rogaliki, niemniej do zdjęć przetrwał jedynie jeden rogalik.

Podglądałam przy robieniu, więc zgarnęłam przepis i pewnie następnym razem ja zostanę wciągnięta w tą czynność do samodzielnego ich wykonania :)

A oto i przepis :