Szukaj na tym blogu

piątek, 29 sierpnia 2014

Babeczki z jeżynami w budyniu

Pierwszy przepis od urlopu - wybaczcie , ale jak się trochę poleniuchuje to potem trzeba wiele rzeczy nadrabiać i tak czas dużo szybciej leci. Ale powiem Wam jedno - tęskniłam za pieczeniem. 

Wiele owoców już nie rośnie, ale jeżyny teraz w pełni , zatem dziś przepis na babeczki z nimi :)

 



Potrzebne nam będą :


Na ciasto :
- mąka pszenna 350 gram
- masło 150 gram
- cukier 150gram
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- żółtka 6 sztuk
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki soli

Na budyń:
- mleko 220ml
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- cukier 75gram
- masło 1 łyżka
- szczypta soli

Jak robimy : 

 

Najpierw budyń  :
- połowę mleka gotujemy z cukrem
- drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąką i dolewamy do gotującego się mleka 
- gotujemy cały czas mieszając przez około minutę i zdejmujemy z ognia
- dodajemy masło i sól i wkładamy do lodówki na minimum 2h

Ciasto: 
- masło ucieramy z cukrem
- dodajemy żółtka, mąkę i resztę składników - mieszkamy

Pieczenie : 
- formy smarujemy masłem i wykładamy spody i boki ciastem
- do środka wkładamy łyżkę kremu i jeżynę lub dwie
- przykrywamy górę resztą ciasta i sklejamy brzegi
- pieczemy w 180C ok 25 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 

Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Witajcie :)

Moi Kochani... wróciłam z wakacji jednakże chwilowo muszę prosić Was jeszcze o troszkę cierpliwości do mnie...zanim się na nowo rozkręcę chwilka minie.

Tęskniłam za Wami :) Buziaki :)

wtorek, 12 sierpnia 2014

Masło klarowane

Przydatna rzecz w kuchni którą warto sobie zrobić samemu niewielkim kosztem i nakładem pracy.
Masło klarowane.

Potrzebne będzie nam masło - o jak największej zawartości tłuszczu, najlepiej osełka. 

Przygotowanie sposób pierwszy:


- topimy masełko na małym ogniu po czym zwiększamy by bulgotało a na powierzchni wytworzy się piana,
- pianę zbieramy łyżką a resztę masła zostawiamy na małym ogniu ok 2-3 godziny by wygotowała się cała woda

Przygotowanie drugi sposób :



- roztapiamy na małym ogniu w wysokim naczyniu
- zbieramy z powierzchni czysty, wytopiony żółto - przezroczysty tłuszcz i przelewamy do słoiczka
- ściętą śmietankę i wodę na dnie możemy wykorzystać do zupy lub sosu


Masło po ostygnięciu jest podobne do smalcu i dłużej zachowuje świeżość niż masło nieklarowane.
Najlepiej przechowywać w lodówce w słoiku albo metalowej puszce.



Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ciasto bez jajek


Jeśli nie możesz lub nie lubisz jeść jajek - to polecam ten przepis.
Jeśli dodasz do niego trochę kakao, to wyjdzie czekoladowe. Jeśli dodasz owoców, to owocowe, a jeśli przelejesz do foremek muffinkowych to babeczki ;)

Potrzebne nam będą :


- Mąka pszenna 150gram
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżeczki
- Cukier 150gram
- Masło - 140 gram
- Miód 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
- Woda - 1/3 szklanki

 Jak robimy :


- Masło rozpuszczamy i dodajemy miód z cukrei i mieszamy
- Mąkę (ewentualne kakao) i proszek do pieczenie przesiewamy 
- W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną
- Wszystko ze sobą łączymy, mieszamy i pieczemy w formie z papierem do pieczenia w 180C ok 40minut 


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

niedziela, 10 sierpnia 2014

Krem z mascarpone

Wielu z nas uwielbia ale z tego co wiem, nie każdy wie jak zrobić by użyć go nieco inaczej niż zazwyczaj np. ozdabiając ciasto czy tort a jest to naprawdę łatwe.

Najważniejsze by nie zmęczyć serka zbyt szybkimi obrotami miksera ani zbytnio długim mieszaniem.



Potrzebne nam będzie : 


- mascarpone 500 gram (odlana serwatka)
- cukier puder lub roztopiona biała czekolada - ćwierć szklanki
- do wyboru : ekstrakt z wanilii , sok owocowy, kawa rozpuszczalna, kakao, likier , barwnik spożywczy

Jak robimy :


- na najniższych obrotach mieszamy mascarpone z cukrem na koniec dodając dodatek smakowy

Ot cała nasza praca :)

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

piątek, 8 sierpnia 2014

Cukier waniliowy - jak zrobić

Kiedy coś pieczemy bardzo często w przepisach jest podany cukier waniliowy, my natomiast bardzo często z przyzwyczajenia kupujemy cukier waniLINowy czyli po prostu sztuczny,nie mający nic wspólnego z cukrem waniLIowym. 

Prawda jest taka, że możemy taki prawdziwy cukier zrobić samemu w domu przy mniejszych kosztach za kilogram takiego cukru niż kupując sztuczny w małych torebeczkach.

Potrzebne nam będą:

- laska wanilii - 1 sztuka
- cukier - 2 szklanki

Jak robimy : 

- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ (ziarenka ze środka)
- Mieszamy miąższ z cukrem i dodajemy przekrojone laski wanilii
- Zamykamy szczelnie

Jeśli w między czasie korzystamy z samego miąższu waniliowego, to zamiast wyrzucać niezużyte laski - wkładamy je do pojemnika z cukrem dla aromatu


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooka
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry

Smacznego!


wtorek, 5 sierpnia 2014

Babeczki z majonezem ;)

Babeczki, nieco inaczej.

Uwaga !!! 

Majonez w tym przepisie zastępuje nam olej lub masło, więc pod żadnym pozorem nie możemy użyć tu majonezu typu light.  

Warte uwagi jest to, że zachowują świeżość nieco dłużej niż zwykłe babeczki. Polecam :) 

Potrzebne nam będą : 


- majonez 1 szklanka (nie light )
- mąka pszenna - 2szklanki (polecam krupczatkę) 
- cukier - 1,5 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- kakao - 0,75 szklanki
- kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki

Jak robimy : 


- Majonez, cukier, kawę i mleko mieszamy
- W drugim pojemniku mieszamy mąkę, kakao i sodę
- Mieszamy obie mieszanki  
- Do masy możemy dodać owoce, czekoladę i co tylko chcemy
- Wyłożyć do 3/4 foremek i piec ok pół godziny w 170C

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Frytki idealne

Może i ten przepis nie jest na czasie (bo teraz królują nam młode ziemniaczki a jak wiadomo frytki najlepiej ze starszych) , ani nie jest to przepis na nic słodkiego - co króluje na tym blogu, ale do frytek mam szczególny sentyment , więc zadecydowałam, że napiszę ;) . 

Dawno dawno temu... kiedy moja mama poszła do pracy a ja zostałam w domu sama pod opieką kuzynów to w


łaśnie frytki stanowiły 80% naszych wspólnych obiadów.  Najpierw zostałam przez kuzynów przeszkolona do obierania i krojenia ziemniaków a oni smażyli a kiedy nieco podrosłam to frytki robiły się im same :P. Tak się do tego przyzwyczaiłam, że długo długo potem jedyne co potrafiłam "ugotować" to frytki. Na szczęście jednak dla mojego zdrowia i figury poznałam swojego chłopaka, przy którym nauczyłam się już ciut więcej i frytki jemy stosunkowo rzadko.

Niemniej jednak po latach dowiedziałam się też, że frytki można nieco bardziej "skomplikować" , ale dzięki temu są lepsze, więc jeśli ktoś chce, to może wypróbować tej metody , a jak nie ... stara metoda też nie jest zła, ważne żeby smakowało :).  


Do rzeczy. 


- Najważniejsze we frytkach jak wiemy są ziemniaki , ważne żeby zawierały dużo skrobi , wiec wybierajmy do frytek duże bulwy.
- Najlepsze smażenie jest we frytkownicy - bo trzyma stałą temperaturę. (Nie martwcie się ja też nie mam ;))
- Frytki też możemy smażyć w głębokim garnku z olejem lub na patelni (w przypadku patelni pamiętajmy, żeby je obracać )

niedziela, 3 sierpnia 2014

Lemon curd

Często w przepisach możemy spotkać tą tajemniczą nazwę, jako krem do babeczek, ciast i deserów. A okazuje się, że nie jest to takie trudne... oto jak to zrobić :)


Potrzebne nam będą :


- Skórka otarta z cytryny
- Jajko 1 sztuka + 1 zółtko
- Cukier puder - 70 gram
- Masło - 40 gram 

Jak robimy :

 

- Jajko z żółtkiem roztrzepujemy z cukrem
- Podgrzewamy je na małym ogniu razem z resztą składników ciągle mieszamy, aż masa zgęstnieje
- Po zgęstnieniu (10-15 minut) przecedzamy przez sitko, ale skórkę z cytryny wrzuca my ponownie do kremu i zamykamy w słoiku i chowamy do lodówki gdzie przetrwa do 2 tygodni :)


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego !

piątek, 1 sierpnia 2014

Domowy budyń czekoladowy

Wszystko mamy na wyciągnięcie ręki z proszku... budyń też. Ale jeśli nie chcemy podawać dziecku lub sobie samej chemii to warto pokusić się o domowy budyń :)

Potrzebne nam będą : 


- mleko 500ml (może być śmietanka 12% albo mleko kokosowe, migdałowe czy sojowe)
- gorzkie kakao - 2łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- cukier lub cukier waniliowy 1-2 łyżki do smaku
- dodatkowo można - miąższ z wanilii , żółtko lub czekoladę


Jak robimy : 


-  do szklanki mleka dodajemy cukier, mąkę i ewentualne dodatki i rozcieramy
- resztę mleka gotujemy
- do gotującego się mleka dodajemy to co w szklance i zagotowujemy mieszając na małym (!) ogniu aż do odpowiedniej konsystencji
- po ugotowaniu możemy jeszcze dodać np. kawałki czekolady lub owoców 


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !