Szukaj na tym blogu

wtorek, 29 lipca 2014

Rogaliki z ...

Konfitury i przetwory porobione , więc możemy zrobić z nich rogaliki... np. wg tego przepisu :)



Potrzebne nam będą :



- konfitura  pół szklanki np taka
- mąka pszenna 200 gram
- serek homogenizowany 100gram
- masło 100gran (zimne)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
- cukier waniliowy
- cukier 2 łyżki


Jak robimy :


- Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia
- Siekamy z masłem by powstała kruszonka
- Dodajemy serek i zagniatamy
- Formujemy kulę, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce min. pół godziny
- Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty
- Na trójkątach wykładamy przy podstawie łyżeczkę nadzienia i zwijamy w ruloniki
- Rogaliki wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180C ok 15-20minut
- Dla dekoracji posypujemy cukrem pudrem lub lukrem


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

poniedziałek, 28 lipca 2014

Czekoladki Michałki domowej roboty

Przepis może troszkę jesienny, ale był w moim zeszyciku, więc pomyślałam, że się z Wami podzielę, bo nie znam nikogo kto by nie lubił Michałków :) 


Potrzebne nam będą : 

- skondensowane mleko słodzone 3/4 puszki
- mleko w proszku - 1 szklanka
- biała czekolada - 200 gram
- gorzka czekolada - 200 gram
- kakao 1/3 szklanki
- orzeszki ziemne 1 szklanka
- wanilia - ziarenka z 1 sztuki
- sól pół łyżeczki

Jak robimy : 


- Mleko skondensowane podgrzewamy z 50gramami białej czekolady do rozpuszczenia i połączenia
- Dodajemy wanilię, mleko w proszku i sól - mieszamy
- Siekamy orzeski i dokładamy do masy , mieszamy wszystko i dzielimy na dwie równe części, zostawiamy do ostygnięcia
-  100 gram białej i gorzkiej czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej
- Do rozpuszczonej czekolady po zdjęciu z ognia dokładamy pozostałe 50 gram i mieszamy do rozpuszczenia
- Foremki w których mamy zamiar zrobić nasze czekoladki smarujemy naszą rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (trochę czekolady zostawiamy do wysmarowania spodów ) 
- Na schłodzone brzegi czekoladowe wykładamy nasze nadzienie ze skondensowanego mleka i lekko dociskamy zwilżonymi palcami
- Górę smarujemy znów naszą rozpuszczoną czekoladą dla zamknięcia naszej czekoladki
- Chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

niedziela, 27 lipca 2014

Muffinki z malinami

Przepis dla amatorów malinek i babeczek.  

Potrzebne nam będą : 

- Malinki  250 gram
- Mąka pszenna 200 gram (polecam krupczatkę)
- Cukier  150 gram
- Masło 200 gram
- Jajka 3 szt.
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Jak robimy :

- Wymieszać składniki mokre ze sobą
- Wymieszać składniki suche i połączyć z mokrymi, wymieszać
- Dodać do każdej po 2,3 malinki i wyłożyć do 2/3 wysokości foremek
- Piec w 180C ok 20 minut


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

piątek, 25 lipca 2014

wtorek, 22 lipca 2014

Jagodowe babeczki

Jagody! Jagody!! Jagody!!!
Żeby nie przedłużać powiem tylko tyle...przepis na babeczki jagodowe ;)


Potrzebne nam będą : 

 

poniedziałek, 21 lipca 2014

Konfitura bez cukru - morelowa

Sezon na konfitury trwa. We wszystkich przepisach mnóóóstwo cukru ale dziś poradzimy sobie bez ;)


Potrzebne nam będą :

 

- morele (1kg) 
- skórka z limonki
- stewia lub ksylitol- 4 łyżki (zamiennik cukru, dużo bardziej słodka i zdrowsza od cukru)


Jak robimy :

 

- z moreli pozbywamy się pestek i kroimy na kawałki
- smażymy w garnku lub patelni i dosypujemy stewię , smażymy dotąd aż owoce rozpadną się a płyn się zredukuje , potrwa to ok pół godziny
- dodajemy startą skórkę z limonki i jeśli chcemy i mamy to świeże listki stewii lub mięty i smażymy jeszcze chwilkę
- przelewamy do słoików


Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)

Smacznego !



niedziela, 20 lipca 2014

Kawa mrożona

Przepis prosty, choć jak się okazuje, nie wszyscy znają więc go tu wrzucam :)


Potrzebne nam będą : 


- Kawa mielona - 2łyżeczki
- Mleko 1 szklanka
- Kostki lodu - ok 8 szt, zależy jakiej wielkości
- Woda - 3/4 szklanki

 Jak robimy : 

 

- Kawę zaparzamy tak jak dotąd (jeśli słodzimy, to teraz , po zaparzeniu)
- Do dwóch szklanek wkładamy po 4 kostki lodu i zalewamy zaparzoną kawą bez "fusów"
- Uzupełniamy zimnym mlekiem i nie mieszamy - da to efekt rozwarstwienia

 
Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :)
Smacznego !

piątek, 18 lipca 2014

Sorbet - przepis bazowy

Sorbety to coś pysznego, zarazem chyba najzdrowszego z możliwych słodkości, więc do dzieła :)



Potrzebne nam będą :


- owoce 100 gram (truskawki, maliny, jagody etc etc)
- cukier - do smaku (ok. pół szklanki cukru - w zależności od owoców
- sok z cytryny (ok 1/3 szklanki)

 Jak robimy : 


- wszystko miksujemy i zamrażamy (w trakcie zamrażania kilka razy wyjąć i przemieszać)

Prawda , że proste ? :) 

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 
Smacznego !

wtorek, 15 lipca 2014

Makaron z jagodami

W lato po prostu grzech stać nad garami zamiast korzystać z pięknej pogody wraz z rodziną, dlatego polecam Wam przepis na szybki obiadek z tym przepysznym owocem sezonowym - jagodą. 

Makaron z jagodami !! ;)


Potrzebne nam będą : 


poniedziałek, 14 lipca 2014

Zupa z wiśni


Lato w pełni, więc używajmy tego co nam podsyła natura - zróbmy sobie zupę z wiśni :)


Potrzebne nam będą : 


- wiśnie - 300gram 
- słodka śmietanka - ćwierć szklanki lub więcej
- woda 3/4 litra
- miód - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cukier - 4/5 łyżeczek - do smaku 
- goździki i cynamon - co smaku 

Jak robimy : 


- Owoce i przyprawy zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
- Odcedzamy zachowując wywar i przecieramy przez sito
- Śmietankę łączymy z mąką i cukrem i dodajemy do wywaru
- Chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku

Możemy podawać na ciepło lub zimno, np z biszkoptem :))



Zapraszam do polubienia bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !


niedziela, 13 lipca 2014

Lody malinowe

Najprostszy na świecie przepis który ma ogromnie, ogromnie wiele zalet... jakie?
- łatwe
- w sezonie malinowym tanie
- pyszne
- mamy pewność, że nie dodajemy chemii
- możemy dodać nie tylko maliny ( możemy zaszaleć ;) )



Potrzebne nam będą : 


sobota, 12 lipca 2014

Jagodzianki

Jagody , jagódki , sezon w pełni, możemy jeść , przetwarzać i piec.
Dla tych, którzy tak jak ja większość wakacji spędzają w pracy - propozycja na coś pysznego na przerwie ;) .

Naturalna jagodzianka 


Potrzebne nam będą :



- marmolada jagodowa lub jagody ok. 200gram wymieszane do smaku z cukrem
- mąka pszenna - 250gram
- mleko - 125ml
- cukier - 50gram
- masło - 25gram
- jajko 1szt.
- drożdże w proszku 3gramy
- sól - szczypta

Jak robimy : 


- Delikatnie podgrzewamy mleko
- Rozpuszczamy masło, studzimy i łączymy z roztrzepanym jajkiem, cukrem i mlekiem
- Mąkę przesiewamy z drożdżami , zalewamy mokrą mieszanką i wyrabiamy
- Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę / półtorej
- Po tym, czasie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy w kształt prostokąta
- Wykładamy jagody na ciasto (na jednej z dłuższych stron zostawiamy ok 1cm bez nadzienia)
- Zwijamy w roladę i zlepiamy
- Kroimy w poprzek paski ok 2-3cm i układamy na blasze z papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy) 
 - Odstawiamy do wyrośnięcia ok pół godziny
- Pieczemy w temp. 200C ok 20minut
- Upieczone warto polukrować ;)



Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku 


Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

piątek, 11 lipca 2014

Powidła śliwkowe

Kto lubi śliwki , ręka w górę.

Ja bardzo lubię i dlatego dzisiaj zrobimy  z nich powidła. ;)



Potrzebne nam będą : 


- Śliwki węgierki - 1 kg już bez pestek
- Cukier - 200 gram

Jak robimy : 


- Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż puszczą sok i zmiękną
- Zasypujemy cukrem i mieszamy
- Odparowujemy tak długo aż masa będzie odpowiednio gęsta
- Odkładamy na lekkie przestygnięcie po czym jeszcze gorące przekładamy do słoików
- Słoiki mocno zakręcam , uszczelniamy  i odkładamy do góry dnem przykryte kocem na kilkanaście godzin

Zapraszam do polubienia mojego bloga na  Facebooku
Oraz subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

czwartek, 10 lipca 2014

Masło pistacjowe

Lato w pełni i do myślenia o orzechach jeszcze daleko...ale ja pistacje uwielbiam o każdej porze roku i przy okazji zakupów przypomniał mi się taki ot prosty przepis na pyszne (kaloryczne, że hoho :P ) masełko :)


Potrzebne nam będą : 


- Pistacje łuskane 250gram lub więcej
- Masło - 50 gram (ewentualnie)
- Biała czekolada - 1 cała (ewentualnie)

Jak robimy : 


- Blendujemy pistacje na najwyższych obrotach przez kilka sekund , potem kilka lub kilkanaście minut aż do wydzielenia się oleju z orzechów i otrzymywania kremowej konsystencji
- Jako dodatek możemy dodać trochę masełka lub/i roztopionej czekolady

Przechowujemy w słoiczku 

Zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry :) 

Smacznego !

wtorek, 8 lipca 2014

Lody rabarbarowe


Wiem, że już późno i rabarbar już się kończy, ale myślę, że właśnie dlatego warto wykorzystać jeszcze ten przepis... choć trochę przedłużymy sobie ten smak :)

Potrzebne nam będzie : 

poniedziałek, 7 lipca 2014

Dżem jagodowy

Prosto, szybko i na temat... jagódki już są, więc możemy je trochę u nas w domu zatrzymać robiąc dżem jagodowy :)


Potrzebne nam będą :

- jagody 500 gram (1 litr)
- cukier - 400gram
- sok z 1 cytryny ( jako dodatek, ale nie konieczny)

Jak robimy :

- jagody i cukier z odrobiną wody zagotować do wrzenia i na małym ogniu gotować 5 minut
- usunąć pianę która się wytworzy 
- wymieszać i wyłożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić


Zapraszam do polubienia bloga na Facebooka
Oraz do subskrypcji tego bloga - po prawej u góry 



Smacznego!

piątek, 4 lipca 2014

Rolada z agrestem

Tak jak obiecałam powoli wychodzę z Jarmarkowego zamieszania i znów zaczynam przepisywać Wam przepisy z mojego domowego zeszyciku :) 

Dla tych którzy chcą zobaczyć co kiedy w wakacje rośnie zapraszam tutaj kalendarz  owoców . 

A tych , co już wiedzą, że pora na agrest - zapraszam do przygotowania rolady z agrestem.


Potrzebne nam będzie:


czwartek, 3 lipca 2014

Po Jarmarku

Witajcie

Chciałam Wam pokazać kilka zdjęć z niedzielnego Jarmarku Rzemiosła i Rękodzieła w Muzeum Zagłębia w Będzinie który był 4 dni temu czyli w ostatnią niedzielę 29 czerwca.

Chciałam się Wam również pochwalić wyróżnieniem jakie tam otrzymałam od organizatorów za pierniczka z logiem Jarmarku :)

Bardzo bardzo dziękuję mojej mamie i Przyjaciółce Joannie za pomoc przy stoisku <3